Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 02.12.2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Andi Radiu
Titlul articolului: Ziua Naţională, pentru românii din Italia
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/ziua-nationala-pentru-romanii-din-italia-914411.html

Românii din Italia au început manifestările dedicate zilei naţionale încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Până duminică vor fi organizate, în aproape fiecare regiune a Italiei, spectacole, mese festive şi întâlniri ale comunităţii. Multe parohiile ortodoxe româneşti din Peninsulă au organizat adunări în care s-a explicat tinerilor şi copiilor semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

Evenimentele de Ziua Naţională au fost deschise de asociaţia "Danubius" din Carugate, Milano. Preşedinte organizaţiei, Ion Săvoiu, a organizat un spectacol la care a participat Benone Sinulescu, alături de alţi interpreţi de muzică populară. La acest spectacol au venit români din multe zone ale Italiei, inclusiv din Catania-Sicilia. La eveniment a fost prezent şi deputatul William Brînză, care a înmânat diplome de excelenţă românilor care au avut contribuţii importante în comunitatea din Italia.

La Roma a avut loc duminică spectacolul "Acasă la români", organizat de Asociaţia "Vocea Românilor". Românii din capitala Italiei au sărbătorit Ziua Naţională în compania artiştilor Sofia Vicoveanca, Cătălin Crişan, Doru Octavian Dumitru, împreună cu ansamblul "Dor Transilvan". La eveniment au participat aproape o mie de persoane.

Alte doua spectacole importante vor avea loc la Roma şi Perugia. În capitala Italiei, Asociaţia Românilor din Italia va organiza spectacolul "Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Naţională a României", unde invitat special va fi Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu. La Perugia, Laura Lavric este oaspete de onoare, alături de alte câtăreţe de muzică populară care locuiesc în Italia, surorile Geapănă şi Veronica Şteoleacă.

Totul se va încheia cu mese festive la care se vor servi bucate tradiţionale româneşti. Tot în aceste zile vor mai fi manifestări culturale la Faenza, Ravenna, Novarra, Cano, Pescara.

Ca în fiecare an, parohiile ortodoxe româneşti din Italia vor organiza nenumărate manifestări în cadrul slujbelor şi a activităţilor parohiale. Preotul Ioan Tobă din Ancona ne-a mărturisit că "această sărbătoare trebuie trăită cu intensitate de fiecare român adevărat. Noi preoţii români considerăm ce e o datorie mare să organizăm manifestări dedicate Zilei naţionale, să vorbim copiilor şi tinerilor despre semnificaţia acestei zile şi să aducem aminte românilor departe de casă că e o mândrie să fim români. Am vorbit şi cu colegii mei Dumitru Constantin Corniş de la Pesaro şi Laurenţiu Costache de la Ascoli Picena, care au invitat enoriaşii să celebreze această zi. Facem şi noi ce putem , cu dragoste şi credinţă".